Історія про австрійський торт «Захер»

У 1832 році міністр закордонних справ Австрії Меттерніх наказав своєму кухарю створити для нього і його поважних гостей незвичайний десерт. Однак шеф-кухар на той час був хворим, і тому виконання завдання довірили 16-річному Францу Захеру. Франц Захер саме навчався кондитерським премудростям на придворній кухні. І хоча торт сподобався гостям, про нього забули на десятки років.

Після завершення навчання Захер працював кухарем у будинках аристократів Пресбурга, Будапешта тощо, а в 1848 році повернувся до Відня, де відкрив власну крамничку делікатесів з винним погрібком. Згодом старший син Захера Едуард отримав освіту в авторитетного віденського кондитера Демеля, кондитерська якого знаходиться і сьогодні на Кольмаркт, у Відні. Спершу десерт продавався в кондитерській Демеля, а з 1876 року переважно самим Едуардом Захером у віденському готелі «Захер».

Відтоді торт став одним із найпопулярніших десертів Відня і Австрії в цілому.

Але у 1934 році між Демелем та Захером спалахнули суперечки за право називати торт оригінальним. Завершилось усе тим, що після смерті вдови Едуарда Анни Захер і банкрутства готелю «Захер», їхній син, також Едуард, продав оригінальний рецепт Демелю. Відтоді у кондитерській «Демель» почали продавати торт із шоколадною медаллю з надписом «Едуард Захер. Відень».

А у 1938 році нові власники готелю «Захер» зареєстрували назву десерту «Оригінальний торт Захера» як торгову марку і почали не тільки подавати торт відвідувачам готелю, а й виготовляти його на продаж.

Після затишшя, викликаного подіями Другої світової, суперечки щодо торту розпалилися з новою силою — у 1954 році власники готелю звинуватили кондитерську Демеля у використанні зареєстрованої назви, після чого знову почалась судова тяганина. Представник кондитерської Демеля стверджував, що в оригінальному рецепті Франца Захера не було другого шару абрикосового конфітюру посередині торту. Також у варіанті, прийнятому в готелі, вершкове масло було замінено звичайним маргарином, тому цей рецепт не може називатися справжнім.

Остаточної згоди дійшли аж у 1963 році: назву Original Sacher-Torte зберегли за тортами, що виготовлялись у готелі «Захер». А торти з кондитерської Демеля прикрашаються трикутною медаллю Eduard Sacher-Torte. Зараз цей варіант офіційно називається демелівським тортом «Захер». У готелі «Захер» корж для торта розрізають горизонтально і мастять абрикосовим джемом, в той час як у демелівському торті шар джему кладуть лише на поверхню десерту безпосередньо перед заливанням його шоколадом.

Торт «Захер» у «Рудому Коті»

У кафе «Рудий Кіт» Вам також запропонують торт «Захер». Наш варіант цього десерту збагачений лісовими горішками, які вдало поєднуються із шоколадним бісквітом і шоколадом. Для його приготування ми використовуємо виключно домашні яйця і натуральний шоколад. У нашій випічці ми не використовуємо консервантів і інших хімічних добавок. Вся випічка у нашому закладі тільки ручної роботи і ми дотримуємося рецептури та традицій більш ніж сторічної давності.

Bookmark and Share